Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hur praktiken inspirerade till en karriär inom AI

Intresset för Artificiell intelligens uppstod under början av studierna för Marcus Ascard, som fascinerades över hur en dator kunde spela ett datorspel av sig självt. Idag har lundastudenten provat på att arbeta med Artificiell intelligens på två olika företag och har en karriär inom AI i sikte.

Marcus går femte och sista året på civilingenjörsprogrammet inom Elektroteknik på Lunds Tekniska Högskola. Under sin studietid har han praktiserat på startupföretaget Animals.ai och konsultföretaget Softhouse. Nästa steg för Marcus är att leta exjobb inom AI till sitt examensarbete till våren.

Marcus Ascard, student på Elektroteknik vid LTH
Porträtt: Marcus Ascard, Elektroteknik vid LTH, Lunds universitet

Om vi börjar med Animals.ai, kan du berätta lite kort om företaget och vilka AI-relaterade arbetsuppgifter du hade som praktikant? 
- Företaget i sig är ett relativt nystartat inom något som heter AgTech, Agricultural Technology. Det är teknologi inom jordbruk, helt enkelt. Tanken är att man ska kunna övervaka sina djur med hjälp av deras teknologi. Allt man behöver göra är att sätta upp en kamera, så bidrar företaget med mjukvara som bönder eller stora jordbrukare ska kunna använda sig av för att övervaka djuren. 

En uppgift Marcus fick var att bygga en demo till ett problem som företaget hade.
- Just när det kommer till AI och AgTech är det ganska svårt att demonstrera sina produkter och visa att “det här är faktiskt det vi kan göra”. Så jag fick bygga en demo vilken bestod av en webbapplikation som hade en livestreaming-funktion, som jag fick programmera, så att vi kunde visa mjukvaran “in action”. När jag byggde demon var jag inte med och tränade modellerna i det stadiet. Då var det mer att använda färdig AI, men sen mot slutet av praktiken fick jag träna en egen modell och testa den på riktig data. Den AI-modellen som jag fick träna använde bilder från en videokamera för att detektera vissa beteenden hos djuren. 

Praktiken på Animals.ai var inget inslag i utbildningen, utan istället något som Marcus sökte på egen hand. Han förklarar att han ville skaffa arbetserfarenhet och stärka sitt CV med något AI-relaterat innan examen. Vidare berättar Marcus att han fick mycket användning av sina kunskaper från Animals.ai under sin andra praktik på Softhouse (konsultföretag specialiserat inom mjukvaru- och apputveckling samt molnlösningar, reds. anm.), speciellt när det kom till brainstormande i grupp till olika projekt.
- Då kände jag att jag kunde bidra mer till diskussionen i och med att jag hade varit ute i arbetslivet och sett hur man kan jobba med AI.

På Softhouse-kontoret i Malmö arbetade Marcus i ett mindre team med tre handledare och två kollegor som också var studenter.
-  Tillsammans slutförde vi ett projekt där vi lät AI analysera partiledares tweets och ta fram topic, sentiment och target för varje tweet som skrevs under det senaste året (ämne, känsla och målgrupp, reds. anm.). Men under brainstorm-fasen diskuterade vi möjligheten att utveckla en intern chatbot/smart assistent för Softhouse som skulle kunna göra allt från att chatta med en (för skojs skull), till att boka möten och mötesrum. 

Just att få vara med ända från starten i ett projekt och att arbeta i grupp anser Marcus ha varit mest lärorikt under sina praktikperioder.
- Det känns som att jag kommer tillbaka till det ganska mycket, men just det här med att man får vara med från idé till faktisk slutlig produkt. Jag tror det var en väldigt nyttig erfarenhet att få. Dessutom fick jag lära mig hur man jobbar i grupp ute i arbetslivet, t.ex. hur du programmerar i grupp och fördelar arbetsuppgifter inom gruppen. 

Om du blickar tillbaka på de gångna månaderna, hur skulle du säga att du har fått användning av din utbildning under jobbtillfällena?
- Jag tycker absolut att utbildningen gav mig goda möjligheter att säga vad som är möjligt och inte möjligt, och komma med förslag på eventuella tillvägagångssätt såsom vilka algoritmer eller modeller som man skulle kunna använda till de olika projekten. Annars är det väldigt lätt att sitta och tänka att, när det kommer till just AI, “vi bygger något smart”, men så har man ingen förankring i vad som behövs för att åstadkomma det. 

Avslutningsvis berättar Marcus att han kan tänka sig att göra sitt exjobb inom Artificiell intelligens, och att han ska sätta igång med processen relativt snart.