Smart och rättvis vård med forskning på hälso- och sjukvårdsdata
Genom att effektivt och säkert tillgängliggöra hälso- och sjukvårdsdata för forskning skapas förutsättningar för en ökad hälsa, både för individen och för samhället i stort. Men trots många fördelar är det svårt för forskningen att få tillgång till data. Varför är det så och vad vi kan göra åt det diskuteras vid detta frukostseminarium i Almedalsveckan 2022.
Ämne: Smart och rättvis vård med forskning på hälso- och sjukvårdsdata
Tid: 5 juli kl 8:00 till 8.45
Talare: Mattias Ohlsson, Professor, Beräkningsbiologi och biologisk fysik, Lunds universitet och Halmstad högskola
Plats: Kunskapstriangeln, Hästgatan 13, Visby, Sverige
Om hälso- och sjukvårdsdata finns tillgängligt för forskning ges förutsättningar för en teknikutveckling som kan ge en mer träffsäker diagnostik och behandling, men kan också bidra till ett bättre beslutsfattande inom hälso- och sjukvården.
En del analys bygger på AI-teknologier som har visat sig vara väldigt effektiv att hitta komplexa samband i stora datamängder. Framgångsrika områden är text- och bildanalys, men det finns stor potential att utnyttja all möjlig data. Det har dock visat sig vara svårt att på ett effektivt sätt tillgängliggöra hälso- och sjukvårdsdata för forskning.
Mattias Ohlssons forskning fokuserar på utvecklingen och användandet av AI-tekniker inom hälso- och sjukvården. Under den här programpunkten ger han exempel på konkreta framgångar för metoden som t ex verktyg för att undvika onödiga behandlingar inom bröstcancervården och förbättrad hantering av patienter med akut bröstsmärta.
Sedan diskuterar vi varför det är numera är svårt för forskningen att trots etiktillstånd, och stöd från vården, är svårt att i praktiken få tillgång till data. Och vad man kan göra åt det.