Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Panelsamtal om AI in Fake News

AI Lund i Almedalen 2019

Torsdagen den 4 Juli 2019 arrangerade AI Lund ett seminarium om AI och fake news.

Abstract: Falska nyheter och propaganda har använts som verktyg i opinionsbildning i alla tider; först i tal, text och illustrationer. Bland annat under 1900-talet med retuscherade bilder och sedan i film och radio. Med digital teknik ökar möjligheten att sprida riktade budskap. Med mer eller mindre autonoma AI-teknologier blir det ännu lättare för människor att fejka text, bild och film, vilket fenomenet "deepfakes" illustrerar. I framtiden är det inte säkert att vi kan skilja på sann och falsk information utifrån vad vi ser och hör. Baserat på pågående samhällsvetenskaplig, etnografisk och teknologisk forskning pratar vi om förhållandet mellan AI-teknologier och falska nyheter. Vi diskuterar hur AI kan användas för att skapa och sprida trovärdig men falsk information men också om möjligheten att använda AI-algoritmer för att avslöja, neutralisera och/eller motverka desinformation.

Programmet för dagen finns på Almedalens hemsida: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/56126